Ook stagiairs in ziekenhuizen kunnen nu misbruik melden, 290 meldingen binnengekomen

FNV opende het meldpunt stagemisbruik op 3 november omdat de vakbond via het radioprogramma Reporter Radio (KRO-NCRV, NPO Radio 1) meldingen ontving van leerlingen die handelingen moesten verrichten, terwijl zij daar nog niet toe bevoegd waren.

Meldpunt breder en langer open
Het meldpunt was in eerste instantie alleen voor leerlingen, stagiairs en medewerkers in de VVT, gehandicaptenzorg en kinderopvang. Omdat meldingen blijven binnenkomen, is het meldpunt nu ook open voor alle leerlingen, stagiairs en werknemers in bijvoorbeeld ziekenhuizen, jeugdzorg, kraamzorg en ggz, aldus FNV.

Ook is het meldpunt langer open: het zou vandaag sluiten, maar misstanden melden kan nu tot 6 januari.

290 meldingen
Tot nu toe zijn 290 meldingen gedaan, schrijft de vakbond. ’De meldingen die we tot nu toe hebben ontvangen, gaan vooral over leerlingen die geen tot weinig begeleiding krijgen, als volledige werkkracht worden ingezet en handelingen moeten verrichten waartoe ze nog niet bevoegd zijn’, zegt Cor de Beurs, zorgbestuurder bij de FNV.

De meldingen die in de eerste drie weken zijn binnen gekomen, worden op korte termijn al bestudeerd. De vakbond wil met werkgevers in gesprek en geconstateerde misstanden oplossen.

Categorie├źn

© Flaim engineering connections 2020